Rám mosolygott egy csokor sötét zöld spárga az üzletben. Nem is próbáltam ellenállni neki. Arra gondoltam, jó lenne tepsiben sült zöldségeket enni, minél színesebb, annál jobb - azt mondják az okosok. Pár hete készítettem el Steiner Kristóf brit pásztorpitéjét, innen jött az ötlet, hogy a zöldségekre sütött szósz avagy tető kerüljön. Isteni lett, alig bírtuk abba hagyni. Lássuk csak, miket is használtam fel hozzá:
- 1 csomag friss spárga 2-3 centis szeletekre vágva
- 2 közepes krupmli
- 1/4 zeller
- 1/2 édes burgonya
- 1 sárga répa
- 2 lilahagyma
- só, bors, oregánó
- 1-2 evőkanál sörélesztőpehely
- 2-3 evőkanálkukorica liszt és csicseriborsó liszt (bármelyik jó, de én mindkettőből tettem bele)
- pár csepp olaj vagy kókuszzsír a tepsi aljára
1. Először megpucolva, feldarabolva előfőztem kuktában a spárgát, zellert, krumplikat, répát. Pár percet főttek csak, nem puhára, csak úgy félig, hogy a sütőben már elég legyen csak 15 perc.
2. A kisebb darab krumplik jobban megpuhultak, nyilván, így azokat kiszedtem és kicsi (kb 1 dl lehetett) vizet hozzáadva botmixerrel pépesítettem és hozzákevertem a sörélesztőt, a liszteket és a fűszereket. Ebből lett a szósz a tetejére, ami szépen megkeményedett a sütőben. Nehéz fűszerezni, mert ha kóstolgatod, azt tapasztalod majd, hogy hülye íze van így nyersen mindenképpen, de bátorság, a sütés jót fog neki tenni!
3. Egy szép jénai tálat, ami amúgy a rakott krumpli miatt lett csupán, megkentem egy pici kókuszzsírral és belepakolásztam az előfőtt zöldségeket és a lilahagymát. Kaptak a nyakukba még oregánót és sót, had örüljenek.
4. Végül szépen eloszlattam a tetején a szószt és kb 15 percet sütöttem 180 fokon. Sose tudom, minek hány fok kell, így nálunk minden 180-on megy. Tudományosan alátámasztottuk: István 180 centi, ezért mi 180 fokon sütünk. Douglas Adams egészen biztosan elégedett lenne ezzel az érveléssel és nekünk ennyi elég is.