ZeroWaste - Minimalist - Zen - Vegan

Elégedetlen minimalista

Miért nem elég már, ha vegán?

2019. május 05. - Anna.István

2019-ben már könnyű mindenből vegánt venni. Tej, sajt, vitamin, péksüti, hamburger, pizza, cipő, szappan, dezodor, amit csak akarsz. A fogyasztói társadalom kerekei őrölnek, dömping szerűen ontják magukból a termékeket az emberek ébredező lelkiisimereti igényeinek megfelelően. Páran rádöbbennek, hogy a pálmaolajért orángutánok halnak meg, így már azt sem vesszük. Vegán vegánnak támad érte. "Már az se jó. De ne viccelj, mit gondolsz, a napraforgót olyan helyen termesztették, amit nem a természettől vettek el? Mindent onnan vettünk el. Tessék, már ez se jó, már ebből is vita van." Megy a ki vegánabb, megy a kényszeres, tudattalan feszültséglevezetés. Mindig lesz miért összeveszni. Soha nem lesz vége a vitának, amíg meg nem értjük, miért vitázunk. 

zerowaste.jpg

Azért vitázunk, mert azt hisszük, jobbnak kell lennünk másoknál. Vegyük észre: nem vagyunk még elég jók. Soha nem is lehetünk. Minden ami él ebben az anyagi világban, másokat pusztítva tartja életben önmagát. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy igyekszünk. 

  • Nagy dolog, hogy nem fogyasztasz tejterméket már! És műanyagzacskót elfogadsz még a boltban?             
  • Nagy dolog, hogy nem fogadsz már el műanyag zacskót a boltban! És tejterméket fogyasztasz még?
  • Nagy dolog, hogy nem vásárolsz felesleges dolgokat. És figyelsz rá, hogy milyen mosószert használsz?
  • Nagy dolog, hogy zölden mosod a ruháidat. És szoktál felesleges szarokat vásárolni? 
  • Nagy dolog, hogy a tömegközlekedést választod. És a gyereked mosható pelust használ?
  • Nagy dolog, hogy mosható pelust választasz.  És autóval jársz minden nap dolgozni?
  • Nagy dolog, hogy meditálsz. És veszel minden héten egy új rucit?
  • Nagy dolog, hogy nem veszel hetente új rucit. És meditálni, önmagaddal dolgozni elkezdtél már?

Ha te mindezekben élen jársz, kérlek, szánj rá egy percet és találd meg, miben nem! Mindegy, mivel kezdjük, mindegy, miben épp hol tartunk. Soha nem lehetünk elégedettek azzal, ahová már eljutottunk. Mindig van mit tanulni, mindig meg kell őrizni az elégedetlenséget és fejlődni, fejlődni tovább.

Kiürült a tavaly vásárolt vegán kézkrémem műanyag tubusa és itt állok a műanyag szeméttel a kezemben. Mennyire örültem annak idején, hogy már a dm és a rossman is árul olyan kézkrémet, amire szépen rá van írva, hogy cruelty free és vegan. Tök jó, és persze kimosom és szelektívbe dobom, de vajon fel tudják-e dolgozni az ilyesmit? Nem vagyok benne biztos. Lehet, hogy ez is az óceánban landol majd egyszer? Vagy elégetik és mérges gázokat eresztek vele a légkörbe vagy eltemetik és a talajvizet szennyezem vele? Jövő télen, ha kézkrémet veszek megint, már ebbe is bele fogok gondolni és talán találok jobb megoldást!

Ne pazarold az időd mások kritizálására. Nézz körül, miben kell még fejlődnöd és ne legyen elég semmi.

Ne hidd, hogy jobb vagy attól, hogy az egyik dologban már előrébb tartasz az átlagnál. 

1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowasteminimalistzenvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr514808974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása